Ciasto miętowe

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Ten lekki i orzeźwiający smakołyk jest idealny na lato.

  • 45 min

Składniki:

  • 6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    kisiel cytrynowy bez cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1-2 łyżeczki soku z cytryny
    szczypta soli
    400 ml mleka
    2 bite śmietany w proszku
    2 galaretki jabłkowo-miętowe lub agrestowo-miętowe
    3 łyżki żelatyny
    mały pęczek mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Galareta Ciasta Desery Galaretki

Ciasto miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z solą i cukrem. Mieszając, stopniowo dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem, kisiel i sok. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (25x37 cm). Pieczemy 30 minut w temp. 180 °C. Studzimy, przekrawamy na 2 placki.
  • 2. Miętę zaparzamy, zalewając 1 szkl. wrzątku, przecedzamy. Do naparu wlewamy 1 szkl. wrzątku, wsypujemy 1 galaretkę i 2 łyżki żelatyny. Mieszamy. Odstawiamy do stężenia.
  • 3. Śmietany ubijamy z mlekiem. Mieszamy z tężejącą galaretką. Wylewamy na spód biszkopta, przykrywamy drugim plackiem.
  • 4. Drugą galaretkę rozrabiamy wg przepisu z resztą żelatyny. Tężejącą wylewamy na ciasto. Chłodzimy 3 godziny.

Porady

● Aby ciasto było wilgotne, miętę zaparzamy w 1,5 szkl. wrzątku, a następnie 1/2 szkl. naparu nasączamy biszkopty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować