Ciasto miętowe

4.99 (153 ocen)

  • 3 godz.

To pyszne letnie ciasto z nutą mięty jest idealne na przyjęcia i uroczystości rodzinne.

  • 3 godz.

Składniki:

  • na biszkopt:
    6 jaj
    14 dkg cukru
    6 dkg mąki pszennej
    3 dkg kakako
    1 łyżeczka sody

    na placek kokosowy
    5 białek
    20 dkg kokosu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/4 szklanki wody ze szczyptą kwasku cytrynowego
    1 szklanka cukru

    na krem miętowy:
    0,5 l mleka
    2 żółtka
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
    2 łyżki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 kostka masła
    3 czekolady miętowe (Terravita)

    na ptasie mleczko:
    2 galaretki wiśniowe
    śmietana 30%

    słoik wiśni smażonych
Wystaw ocenę:

4.99 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na biszkopt: ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier, żółtka, a na koniec mąkę wymieszaną z kakao i sodą. Z przygotowanego ciasta pieczemy dwa placki.
  • 2. Ze składników na placek kokosowy: ubijamy białka, dodajemy cukier. Kiedy piana jest dobrze ubita dodajemy kokos wymieszany z mąką i wodę z kwaskiem cytrynowym. Pieczemy.
  • 3. Przygotowujemy krem miętowy. Gotujemy krem z wymienionych składników (poza masłem i czekoladą). Wystudzony krem ucieramy z kostką masła. Krem dzielimy na połowę i do jednej z nich dodajemy rozpuszczone czekolady miętowe.
  • 4. Przygotowujemy ptasie mleczko. Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Śmietanę 30% ubijamy, dodajemy przestygniętą galaretkę.
  • 5. Składamy ciasto: placek kakaowy + masa miętowa + placek kokosowy + masa biała + smażone wiśnie + ptasie mleczko + placek kakaowy. Całość dekorujemy polewą czekoladową lub ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować