Ciasto miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników na biszkopt: ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier, żółtka, a na koniec mąkę wymieszaną z kakao i sodą. Z przygotowanego ciasta pieczemy dwa placki.
2.Ze składników na placek kokosowy: ubijamy białka, dodajemy cukier. Kiedy piana jest dobrze ubita dodajemy kokos wymieszany z mąką i wodę z kwaskiem cytrynowym. Pieczemy.
3.Przygotowujemy krem miętowy. Gotujemy krem z wymienionych składników (poza masłem i czekoladą). Wystudzony krem ucieramy z kostką masła. Krem dzielimy na połowę i do jednej z nich dodajemy rozpuszczone czekolady miętowe.
4.Przygotowujemy ptasie mleczko. Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Śmietanę 30% ubijamy, dodajemy przestygniętą galaretkę.
5.Składamy ciasto: placek kakaowy + masa miętowa + placek kokosowy + masa biała + smażone wiśnie + ptasie mleczko + placek kakaowy. Całość dekorujemy polewą czekoladową lub ulubionymi dodatkami.
Komentarze