Ciasto maślano - śliwkowe

0 (0 ocen)

I w smaku i w nazwie rozpływa się w ustach

Składniki:

  • Ciasto : 5 dkg masła, szklanka mleka, 5 dkg świeżych drożdży, 1/3 szklanki cukru, 30 dkg mąki, szczypta soli, skórka otarta z jednej cytryny, jajko, tłuszcz i mąka do przygotowania formy

    Dodatkowo : 10 dkg masła, 50 dkg śliwek, 10 dkg płatków migdałowych, 1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto maślano - śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło przełożyć do rondelka, stopić na małym ogniu i przestudzić. Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i mieszać, aż całkowicie się rozpuszczą. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól oraz skórkę cytrynową, a następnie dodać mleko z drożdżami, płynne masło oraz jajko i wszystko razem, przy pomocy miksera, wyrobić na gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto, dłońmi posypanymi mąką, uformować w kulę, włożyć do naczynia oprószonego mąką i na 20 minut odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować i przełożyć na natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę. Ciasto przykryć i ponownie odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki, a następnie rozłożyć na cieście i lekko docisnąć. Pomiędzy owocami zrobić małe wgłębienia i powkładać w nie masło pocięte w małe kostki. Całość posypać płatkami migdałowymi i resztą cukru i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie wystudzić na ruszcie.

Porady

Użyć blaszki o wymiarach 25 x 38 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować