Ciasto maślano - śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło przełożyć do rondelka, stopić na małym ogniu i przestudzić. Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i mieszać, aż całkowicie się rozpuszczą. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól oraz skórkę cytrynową, a następnie dodać mleko z drożdżami, płynne masło oraz jajko i wszystko razem, przy pomocy miksera, wyrobić na gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto, dłońmi posypanymi mąką, uformować w kulę, włożyć do naczynia oprószonego mąką i na 20 minut odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować i przełożyć na natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę. Ciasto przykryć i ponownie odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki, a następnie rozłożyć na cieście i lekko docisnąć. Pomiędzy owocami zrobić małe wgłębienia i powkładać w nie masło pocięte w małe kostki. Całość posypać płatkami migdałowymi i resztą cukru i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie wystudzić na ruszcie.
Komentarze