Ciasto jogurtowe z migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę z 0,5 szkl. cukru i solą.
Żółtka zmiksować z 0,5 szkl. cukru i cukrem waniliowym do białości.
Do żółtek dodać jogurt , miksować, potem olej i wciąż miksować.
Do otrzymanej masy dodać pianę z białek i cukru , wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, dodać po kilka kropli aromatów i wymieszać całość drewnianą łyżką.
Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany ( dlatego nie wsypywać na raz całej mąki , lepiej w dwóch, trzech turach).
Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach ok. 25x35 cm., wyłożoną papierem do pieczenia.
Położyć na nim ulubione owoce np. wiśnie i morele ,najlepiej po skosie.
Przygotować kruszonkę:
masło roztopić i ostudzić, wymieszać z mąką, mielonymi migdałami,
migdałami pokrojonymi w słupki oraz z cukrem. Nałożyć na owoce.
Komentarze