1.Przygotowuję masą cappucino : w ganku zagotowuję mleko, kiedy zaczyna się gotować wsypuję kawę i mieszam, tak długo aż się rozpuści można już zdjąć z ognia. W niewielkiej ilości wody ok 0,5 szlk. Rozpuszczam żelatynę i wlewam do rozpuszczonej w mleku kawy. Ostawiam do wystygnięcia co jakiś czas mieszając.
Potem robię biszkopt. Cała tajemnica polega na dokładnym utarciu żółtek z cukrem aż powstanie prawie biała masa. Ucieram żółtka z 1 szklanką cukru, ponieważ pozostały cukier dodam do białek. Gdy żółtka mam już utarte dodaję olejek i proszek do pieczenia potem ubijam pianę na sztywno. W tym momencie nie używam już robota. Pianę przekładam po trochu do masy z żółtek. Do masy dodaję stopniowo mąkę a na końcu olej i ocet. Ciasto wylewam na wcześniej przygotowana blachę. Dobrze wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Dzięki temu ciasto bez problemów "odejdzie" od blachy. Pieczemy ok 35-40 minut. ja zawsze sprawdzam patyczkiem kiedy jest już upieczone.
Biszkopt należy wychłodzić.
Masa śmietanowa: Śmietanki ubijamy na sztywno i dodajemy wcześniej przygotowane galaretki cytrynowe. całość jeszcze raz dobrze mieszamy aby dobrze się połączyło.odstawiamy do chłodnego miejsca aby powoli się stężało.
Wystudzony biszkopt przekroić na pół tak aby powstał dwa niższe placki. Pierwszy biszkopt nasączamy. Można zrobić to alkoholem, sokiem z cytryny, rozpuszczonymi landrynkami lub sokiem z owoców np. ananasów czy brzoskwiń z puszki. Na biszkopt wylewamy masę śmietanową. Drugi biszkopt smarujemy dżemem, robimy to na spodzie czyli tą stroną, którą będzie przylegał do masy śmietanowej. Układamy go (biszkopt) na masie. Nasączamy na biszkopt wylewamy masę cappucino na którą kładziemy pokrojone w talarki banany. Całość przykrywamy ubitymi śnieżkami. Całość wykańczamy czekoladą startą na tarce. Wstawiamy do chłodnego miejsca aby całość stężała i nabrała smaku
Porady
masy można przygotować wcześniej aby wystygły wtedy można szybciej przygotować ciasto
Komentarze