Ciasto drożdżowe z borówkami i rabarbarem

2 (1 ocen)

  • 2 godz.

Sezon jagodowy nie mógł by się u mnie obyć bez wykonania podstawowego ciasta :) drożdżowego, a że ostatnio dostałam sporo rabarbaru, a szkoda by było nie wykorzystać połączyłam oba składniki i ciasto wyszło pyszniutkie. Upiekłam dwie blachy i znikły w mgnieniu oka :).

  • 2 godz.

Składniki:


  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru kryształu
    15 dag masła
    5 dag drożdży
    5 szt jajek
    1 szklanki mleka
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    250 g jagód
    250 g rabarbaru
    1/2 szklanki cukru

    Kruszonka:

    1/2 szklanki mąki
    4 dag masła
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z borówkami i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody płuczemy i odsączamy, rabarbar myjemy, obieramy, drobno kroimy w kostkę i zasypujemy 1/2 szklanki cukru kryształu odstawiamy.
    Z 2 łyżek mąki, łyżki cukru, drożdży i lekko podgrzanego mleka robimy zaczyn.
    Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Białka ubijamy na sztywno.Wyrośnięty zaczyn wlewamy do przesianej mąki, dodajemy utarte żółtka i ubitą pianę. Wszystko delikatnie ze sobą łączymy. Następnie dodajemy roztopione ciepłe masło i dokładnie wyrabiamy ciasto do całkowitego wchłonięcia tłuszczu.

  • 2. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż podwoi swoją objętość. Następnie wykładamy do wysmarowanej lub wyłożonej papierem formy.
    Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i układamy owoce, posypujemy kruszonką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
    Pieczemy przez 45 minut w 190 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować