Ciasto do kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki rozpuścić w 3 szkl wrzątku i odstawić do stężenia.
Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać oba cukry i żółtka. Dodać też wodę cały czas ubijając.
Mąkę połączyć z proszkiem i wmieszać z makiem i wiórkami do ciasta.
Przełożyć ciasto do przygotowanej dużej blaszki i piec do suchego patyczka ok 40 min w 180 stopniach.
Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na połowy.
Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru i wystudzić.
Zmiksować z masłem albo margaryną.
Spodnią część ciasta posmarować powidłami.
Położyć krem budyniowy, następnie położyć tężejące galaretki i przykryć drugą połową ciasta.
Polać polewą czekoladową.
Wielkość blaszki 38/24 cm.
Komentarze