CIASTO DO KAWY

0 (0 ocen)

  • 60 min

przepis dostałam od mojej mamy i już od lat gości na naszym stole przy każdej większej okazji. Dobry na zwykłe pogaduchy przy kawie jak i na urodzinowe przyjęcia

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto: 15 dag maku sypkiego, 15 dag kokosu, 15 dag cukru, 6 białek
    Masa: budyn waniliowy 2 opakowania , masło 200g
    Wywar: kawa rozpuszczalna 1 łyżka , szklanka ciepłej wody, kieliszek wódki
    herbatniki bebe 12 paczek
    polewa czekoladowa 2 op
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto do kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. bialka ubić +cukier, do piany z białek dodać mak i kokos pomału przemieszać łyżką do połączenia składników. Pieczemy w 180st na złoty kolor ok. 15min
    budyń waniliowy 2 opakowania zrobić jak w przepisie zmniejszając ilość mleka o 100ml wystudzić. Masło utrzeć i do masła dodawać po łyżce budyniu ucierając. Masę wykładamy na upieczone i ostudzone ciasto. Herbatniki zamaczamy w wywarze i wykładamy na wierzch masy. Polewę rozpuszczamy wg przepisu i wkladamy na herbatniki. Można udekorować truskawkami, kawalkami czekolady w kształcie kawy lub dowolnie.Ciasto schładzamy ok 1h w lodówce.

Porady

Mak ma być suchy (bez gotowania , żadne masy makowe) Ważne budyń zawsze dodajemy do masła nie na odwrót! Herbatniki zamaczamy na sek w wywarze inaczej się rozlecą. Jeśli używam gotowej polewy to nacinam linię (oddzielam kawałki ciasta) póki jest jeszcze lejąca ze wzgl na to, że polewa mocno twardnieje i wtedy przy cięciu ciasta kruszy się i łamie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować