Ciasto do kawy

5 (200 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne , smaczne i znika bardzo szybko ze stołu :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:

    -3 szklanki mąki pszennej
    -6 żółtek
    -250 g margaryny
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szklanka cukru
    -2 opakowania cukru waniliowego
    -szczypta soli


    Masa:

    -1000 g śmietany 18%
    -6 białek
    -szkl cukru
    -2 budynie śmietankowe
    -szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Ciasto do kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę łączymy z cukrem wanilinowym, cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Do całości wbijamy żółtka. Dorzucamy margarynę i z całości wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części ( jedna większa ) mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Większość wałkujemy i wykładamy do wysmarowanej margaryną blaszki. Smarujemy ciasto ulubionym dżemem.
    Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier. Gdy cukier się rozpuści a masa będzie sztywna dodajemy budynie. Następnie dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy całość łyżką. Gotową masę wylewamy na ciasto. Wyciągamy 2 część ciasta z zamrażalnika i urywamy na wierzch małe kawałki.

    Ciasto pieczemy w 170 stopniach około 45 minut.
    Nie wyciągamy ciasta zaraz po upieczeniu a zostawiamy go w gorącym piekarniku. Na koniec ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Nie otwierać piekarnika po upieczeniu, lecz zostawić w nim ciasto z zamkniętymi drzwiczkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować