Ciasto do kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę łączymy z cukrem wanilinowym, cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Do całości wbijamy żółtka. Dorzucamy margarynę i z całości wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części ( jedna większa ) mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Większość wałkujemy i wykładamy do wysmarowanej margaryną blaszki. Smarujemy ciasto ulubionym dżemem.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier. Gdy cukier się rozpuści a masa będzie sztywna dodajemy budynie. Następnie dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy całość łyżką. Gotową masę wylewamy na ciasto. Wyciągamy 2 część ciasta z zamrażalnika i urywamy na wierzch małe kawałki.
Ciasto pieczemy w 170 stopniach około 45 minut.
Nie wyciągamy ciasta zaraz po upieczeniu a zostawiamy go w gorącym piekarniku. Na koniec ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Nie otwierać piekarnika po upieczeniu, lecz zostawić w nim ciasto z zamkniętymi drzwiczkami.
Komentarze