Ciasto bananowo- orzechowe z miodową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

pyszne wilgotne, kakaowe ciasto o wyraźnym orzechowo- bananowym smaku z miodową kruszoneczką.Niestety spiekłam trochę górę i kroi się beznadziejnie. Kruszonka uparcie spada.Keksówka o wymiarach 30x11 cm, choć polecam minimalnie większą.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ciasto:
    300 g mąki
    100 g cukru
    175 g miękkiego masła
    250-300 g bananów (3-4 sztuki)
    3 łyżki prawdziwego kakao
    100 g zmielonych orzechów laskowych
    3 jajka
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1 opakowanie proszku do pieczenia
    3 łyżki soku z cytryny
    szczypta soli

    na kruszonkę:

    100 g masła
    200 g mąki
    100 g płynnego miodu
    1 opakowanie cukru wanilinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bananowo- orzechowe z miodową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonkę wymieszać, zagnieść, odstawić do lodówki.

    Ciasto:

    Do dużej miski przełożyć masło, cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli.
    Ubić na puszystą masę, dodać jajka.
    W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i zmielone orzechy. Dodać do masy maślano-jajecznej, powstałej na początku.
    Banany obrać, zrobić z nich papkę, dodać sok z cytryny. Dodać do głównej miski.
    Całość przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, wyrównać. Posypać obficie kruszonką i piec w temperaturze 175 stopni, co najmniej 1 godzinę.
    Należy doglądać, mój piekarnik lubi mnie denerwować i wierzch spalić, a w środku zostawić płynne surowe ciasto.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować