Pyszne i zdrowie ciasteczka

4.5 (162 ocen)

Ciasteczka te są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Przepis ten wymyśliła moja mama.

Składniki:

  • 1,5 kostki margaryny
    1 szklanka cukru
    6 żółtek
    2 budynie śmietankowe (bez cukru)
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    ok. 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    1,5 szklanki siemienia lnianego
    bakalie do przystrojenia (dla przykładu orzechy, pestki dyni, sezam, słonecznik, płatki migdałów)
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Pyszne i zdrowie ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do większej miski włożyć margarynę, dodac cukier, połaczyc w jednolitą masę. Do masy dodać żółtka i połączyć.
  • 2. Do szklanki wsypać oba budynie, proszek do pieczenia i dopełnić szklankę mąką. Wsypać do masy w misce i połączyć w jednolitą masę.
  • 3. Odmieżyc 2 szklanki mąki i dodać do miski z masą. Obkruszyc brzegi miski z ciasta mąką i dalej postępowac tak, jakby chciało zrobic się kruszonkę. Rozdzielać masę palcami na coraz drobniejsze kawałki, zużywając resztę maki. Jak masa zacznie sie sklejać, odstawić na bok.
  • 4. Siemię lniane mielimy młynkiem do kawy, (wsypujac tylko tyle, aby pokryło nożyki w młynku, dlatego, że siemię lniane mieli sie trudniej niż kawę).
  • 5. Zmielone siemię lniane wsypujemy prosto z młynka do masy w misce. Po zmieleniu całości łączymy z masą tak, jak byśmy robili kruszonkę. Na końcu sklejemy masę w całość.
  • 6. Blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (może być zwykły śniadaniowy, ciastka się nie przykleją).
  • 7. Do miseczek wsypujemy wybrane dowolnie bakalie np. słonecznik (mi smakuje najbardziej). Odrywamy kawałek masy palcami, robimy kulkę, lekko spłaszczając w dłoni, dociskamy lekko do bakali, kładziemy na dłoni bakaliami do góry spłaczczamy formując kólko. Kładziemy na blachę.
  • 8. Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni na jasno złoty kolor.

Porady

Zamiennie zamiast 1,5 kostki margaryny można użyć 1 kostkę margaryny i pół kostki smalcu. Doda to ciastkom kruchości i zyskają nowy smak. Polecam pieczenie tych ciasteczek razem z dziećmi. Masa nie przykleja sie do rąk, więc może to być zarazem wspaniała zabawa i nauka!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować