Pho ga - rosół po wietnamsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do gotującej się wody wrzucamy obraną cebulę, imbir oraz kurczaka, dodajemy sól i cukier. Gotujemy aż do zebrania się szumek, po czym dodajemy podgrzane wcześniej na patelni przez 3 minuty przyprawy (można je włożyć do sitka do zaparzania liściastych herbat, aby wywar pozostał czysty)
2.Kiedy kurczak będzie ugotowany, wyciągamy go, aby ostygł, po czym oddzielamy mięso od kości, które następnie wrzucamy ponownie do gotującego się bulionu, aby dzięki nim nadać mu głębszego smaku. Dolewamy dwie stołowe łyżki sosu rybnego.
3.Przygotowujemy makaron wg. instrukcji na opakowaniu. Kroimy czerwoną cebulę, szalotkę, zrywamy kilka liści bazylii, po czym wszystko mieszamy.
4.W talerzu układamy makaron, a na nim kawałki mięsa oraz wcześniej przygotowane warzywa. Skrapiamy sokiem z limonki, zalewamy rosołem.
Smacznego!!!
Komentarze