Pho Ga - rosół po wietnamsku

4.5 (177 ocen)

Orientalny dla polskich podniebień rosół, który podobnie jak nasz, jest leczniczy dzięki swym przyprawom

Składniki:

  • Bulion:
    2-3 ćwiartki kurczaka
    cebula
    mały kawałek imbiru
    2/5 łyżeczki soli oraz cukru
    sos rybny

    Przyprawy:
    3 gwiazdki anyżu
    1 laska cynamonu
    7 goździków
    1 łyżeczka kolendry
    szczypta kminku
    1 łyżeczka pieprzu w ziarnach

    Oraz:
    makaron ryżowy, gruby
    czerwona cebula
    cebula dymka
    świeże liście bazylii
    limonka
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Pho ga - rosół po wietnamsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gotującej się wody wrzucamy obraną cebulę, imbir oraz kurczaka, dodajemy sól i cukier. Gotujemy aż do zebrania się szumek, po czym dodajemy podgrzane wcześniej na patelni przez 3 minuty przyprawy (można je włożyć do sitka do zaparzania liściastych herbat, aby wywar pozostał czysty)
  • 2. Kiedy kurczak będzie ugotowany, wyciągamy go, aby ostygł, po czym oddzielamy mięso od kości, które następnie wrzucamy ponownie do gotującego się bulionu, aby dzięki nim nadać mu głębszego smaku. Dolewamy dwie stołowe łyżki sosu rybnego.
  • 3. Przygotowujemy makaron wg. instrukcji na opakowaniu. Kroimy czerwoną cebulę, szalotkę, zrywamy kilka liści bazylii, po czym wszystko mieszamy.
  • pho ga 4. W talerzu układamy makaron, a na nim kawałki mięsa oraz wcześniej przygotowane warzywa. Skrapiamy sokiem z limonki, zalewamy rosołem.
    Smacznego!!!

Porady

Kurczaka można zastąpić mięsem wołowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wietnamska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować