Ciastka ryżowe z serem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zdrowe ryżowe ciasteczka świąteczne w formie pisanek dekoracyjnie ozdobionych. Ciastka są na bazie sera białego, ja dodałam ricottę ale można dodać każdy inny.

  • 60 min

Składniki:

  • • 250 g mąki ryżowej
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 1 jajko
    • 200 g ricotty
    • 100 g masła
    • 1 cukier waniliowy
    Dekoracja
    • 1 czekolada gorzka
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
    • dekoracyjna posypka i cukierki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciastka ryżowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka ryżowe z serem 1. • Mąkę posiekać z masłem i cukrem waniliowym.
    • Dodać jajko, ser i ponownie posiekać.
    • Delikatnie zlepić w kulę. Ciasto będzie lepkie i miękkie, wstawić więc do lodówki na 2 godziny.
    • Rozwałkować ciasto i wycinać ciastka foremką.
    • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 8-10 minut. Ciastka będą białe na wierzchu.
  • 2. Dekoracja
    • Czekoladę podzielić na małe kawałki, zalać śmietanką i wstawić na 30 sekund do mikrofalówki, po czym dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Można czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną.
    • Łyżeczką polać ciastka tworząc wzorki lub posmarować całe ciastka i posypać ozdobnym cukrem.

Porady

Moje ciastka są bezglutenowe, ale osobom jadającym gluten proponuję obie mąki zamienić na mąkę pszenną. Ciasteczka nie mogą być zbyt wypieczone, bo stają się wtedy twarde, trzeba więc uważać, aby ich zbytnio nie przypiec. Ciastka pisanki mogą być miłym i smacznym prezentem wielkanocnym dla rodziny, gości czy znajomych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować