CIASTKA OPATRZNOŚCIOWE Z MAKIEM-PRZEKŁADANE

4.51 (160 ocen)

Te ciasteczka biszkoptowe w moim domu nazywano opatrznościowe.Nie wiem skąd się wzięła taka nazwa,ale Mama tak je nazywała.Ogarnęła mnie nostalgia za dzieciństwem i beztroską.Takie sobie ciasteczka,a ileż wspomnień.

Składniki:

  • SKŁADNIKI na ok. 40 ciasteczek już złożonych:

    ---3 jajka
    ---odrobina soli
    ---1 mała łyżeczka octu
    ---9 płaskich łyżek drobnego cukru (9 dkg)
    ---9 płaskich łyżek mąki tortowej (9 dkg)
    ---mak do posypania
    ---marmolada wieloowocowa - ok.210 gram (kupiłam gotową w słoiku)
    ---2 blachy z wyposażenia piekarnika i jedna mniejsza
    ---tłuszcz i bułka tarta do foremek
Wystaw ocenę:

4.51 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka opatrznościowe z makiem-przekładane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli.Dodawać powoli cukier ,jak przy bezie i miksować.Nie dawać cukru na jeden raz tylko stopniowo po jednej łyżce.Żółtka wymieszać z octem i wmiksować w mocno ubitą pianę.Na koniec dodać mąkę i bardzo delikatnie wymieszać-najlepiej rózgą lub drewnianą łyżką.Dwie blachy z wyposażenia piekarnika bardzo cienko przesmarować masłem i wysypać bułką tartą .Szprycą bez końcówki wyciskać małe kółeczka w niezbyt dużych odstępach.Można też uciąć różek woreczka foliowego do zamrażania.Na koniec posypać makiem.Piec w temperaturze 180 stopni C ok.10 minut na złoty kolor.Pozostawić do ostudzenia i przełożyć dżemem lub marmoladą.Piec z termoobiegiem.

Porady

Moja rada: Kiedy wyciśniemy pierwszą blachę i posypiemy makiem wstawić od razu do nagrzanego piekarnika.Wyciskać drugą,i jeżeli pierwsza się nie upiecze to nie czekamy tylko wstawiamy drugą.Ciasto w tych proporcjach mąki i cukru nie ma tendencji do opadania,ciastka się nie rozlewają,ale lepiej nie czekać.Zostanie nam trochę jeszcze ciasta,więc wycisnąć na trzecią mniejszą,włożyć kratkę do piekarnika i po wyjęciu pierwszej blaszki wstawić trzecią.Ciasteczka są bardzo łatwe, szybko się robi i naprawdę warto je upiec.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować