Walentynkowe ciastka, przekładane i lukrowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmiksować jajka z cukrem i miękką margaryną.Przesiać mąkę z proszkiem, dodać trochę olejku i zagnieść. Podzielić na 8 części i każdą wałkować, wykrawać ciastka.
2.Poukładać na wysmarowanej blaszce. Piec ok.10 min. w 175*.
3.Przekładać marmoladą,po dwa ciastka.(spodem do siebie)
Puder cukier rozetrzeć z sokiem i gorącą wodą, na gęstą papkę, lecz dającą się smarować. Górę przełożonych ciastek,posmarować lukrem.
5.Czekoladę roztopić nad parą, wraz z miodem. Przełożyć do reszty czerwonego lukru. Wymieszać i zagnieść z troszkę cukru pudru.Zagniatać a tłuszcz z czekolady, obcierać ręcznikiem papierowym. Zrobić wałeczki, albo grubo rozwałkować i wykrawać, foremka MINI SERDUSZKA.(do dekoracji)
Porady
Można wszystkie ciastka, polukrować lukrem czerwonym.
Komentarze