WALENTYNKOWE CIASTKA, PRZEKŁADANE I LUKROWANE

4.5 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

Jest to mój, ulubiony przepis na ciastka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -1 kg. mąki
    -2 margaryny-500g.z Murzynkiem
    -2 cukry waniliowe
    -25 dkg. cukru
    -2 łyżeczka proszku do piecz.
    -4 jajka
    -olejek cytrynowy

    -marmolada do przekładania

    lukier cytrynowy:
    -200 g. pudru cukru
    -sok z 1/2 cytryny
    -ok.2 łyżek gorącej wody

    -szczypta czerwonego jadalnego barwnika

    ozdoby:
    -100 g. białej czekolady
    -1 łyżeczka miodu
    -resztę lukru czerwonego
    -puder cukier do zagniatania

Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Walentynkowe ciastka, przekładane i lukrowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wykrawanie ciastek 1. Zmiksować jajka z cukrem i miękką margaryną.Przesiać mąkę z proszkiem, dodać trochę olejku i zagnieść. Podzielić na 8 części i każdą wałkować, wykrawać ciastka.
  • ciastka przed pieczeniem 2. Poukładać na wysmarowanej blaszce. Piec ok.10 min. w 175*.
  • przekładanie i lukrowanie 3. Przekładać marmoladą,po dwa ciastka.(spodem do siebie)
    Puder cukier rozetrzeć z sokiem i gorącą wodą, na gęstą papkę, lecz dającą się smarować. Górę przełożonych ciastek,posmarować lukrem.
  • ciastka 4. Do reszty lukru(ok.1/2 szkl.), dodać odrobinkę czerwonego jadalnego barwnika.Wymieszać i posmarować, parę przełożonych ciastek.Zostawić resztę czerwonego lukru.
  • wykrawanie mini serduszek 5. Czekoladę roztopić nad parą, wraz z miodem. Przełożyć do reszty czerwonego lukru. Wymieszać i zagnieść z troszkę cukru pudru.Zagniatać a tłuszcz z czekolady, obcierać ręcznikiem papierowym. Zrobić wałeczki, albo grubo rozwałkować i wykrawać, foremka MINI SERDUSZKA.(do dekoracji)

Porady

Można wszystkie ciastka, polukrować lukrem czerwonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować