Camembert z sosem śliwkowo-jeżynowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Słodko-wytrawny sos śliwkowo-jeżynowy, wyczuwalna nuta rozmarynu. Zimny. Kremowy, płynny środek camembert. Gorący. Przeciwieństwa, które połączyły się doskonale.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SOS::
    - olej rzepakowy: 1 łyżka
    - śliwki węgierki (odmiana 'President'): 0.5 kilograma
    - jeżyny: 200 gramów
    - miód pitny czwórniak: 0.5 szklanki
    - krótkie gałązki świeżego rozmarynu: 4 sztuki
    - brązowy cukier: 1 łyżka
    - sól morska drobnomielona (opcjonalnie, do smaku): 1 szczypta
    - pieprz świeżo mielony (opcjonalnie, do smaku): 1 szczypta
    SER::
    - ser camembert: 4 sztuki
    - Jajko (do panierowania, + sól, pieprz i trochę wody): 1 sztuka
    - bułka tarta: 0.5 szklanki
    - olej rzepakowy: 0.25 szklanki
    DO DEKORACJI::
    - krótkie gałązki świeżego rozmarynu: 4 sztuki
    - jeżyny: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Camembert z sosem śliwkowo-jeżynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na głębokiej patelni (lub w rondlu) rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić przepołowione i wypestkowane śliwki. Dusić na wolnym ogniu, mieszając aż śliwki puszczą sok i staną się miękkie. Dorzucić jeżyny, dusić aż zmiękną. Dolać czwórniak, po chwili dołożyć gałązki rozmarynu. Po kilku minutach dodać cukier oraz sól i pieprz do smaku. Sos będzie gotowy, gdy lekko zgęstnieje.
  • 2. Sos najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby przeszedł smakiem. Spokojnie można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.
  • 3. Ser zanurzyć w rozmąconym jajku (jajko+sól+pieprz+trochę wody), obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż nabierze rumianego koloru.
  • Camembert z sosem śliwkowo-jeżynowym 4. Ser podawać gorący udekorowany gałązką świeżego rozmarynu i jeżyną w towarzystwie zimnego sosu śliwkowo-jeżynowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Camembert Jeżyny Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować