Camembert z sosem śliwkowo-jeżynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na głębokiej patelni (lub w rondlu) rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić przepołowione i wypestkowane śliwki. Dusić na wolnym ogniu, mieszając aż śliwki puszczą sok i staną się miękkie. Dorzucić jeżyny, dusić aż zmiękną. Dolać czwórniak, po chwili dołożyć gałązki rozmarynu. Po kilku minutach dodać cukier oraz sól i pieprz do smaku. Sos będzie gotowy, gdy lekko zgęstnieje.
2.Sos najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby przeszedł smakiem. Spokojnie można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.
3.Ser zanurzyć w rozmąconym jajku (jajko+sól+pieprz+trochę wody), obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż nabierze rumianego koloru.
4.Ser podawać gorący udekorowany gałązką świeżego rozmarynu i jeżyną w towarzystwie zimnego sosu śliwkowo-jeżynowego.
Komentarze