Buraczkowy piernik bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Buraka ucieramy na tarce o średnich oczkach.
2. Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem mleka, uważając aby się tylko rozpuściła a nie zagotowała bo powstaną grudki.
3. Jajka ubijamy z dodatkiem stewii powoli dodając olej.
4. Mąkę mieszamy z sodą, przyprawą do piernika i dodajemy do jajek.
5. Dodajemy buraczki i na koniec rozpuszczoną czekoladę.
6. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do formy typu keksówka.
7. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra, dół). Koniecznie należy wykonać test na suchy patyczek.
8. Po wystudzeniu opruszamy łyżeczką stewii lub można rozpuścić jeszcze jedną czekoladę i polać ciasto a następnie posypać zmielonymi orzechami.
Ciasto jest wilgotne i ładnie wyrośnięte. Ilość stewii dodanej do ciasta można zwiększyć w zależności od gustu. Ja akurat daje 2 łyżki ale wiem, że niektórzy wolą słodsze. Trzeba pamiętać, że czekolada też daje słodycz.
To ciasto to kolejna zmodyfikowana propozycja dla osób, które nie mogą spożywać ani cukru ani mąki pszennej.
Komentarze