Buraczki na ciepło z zasmażką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki myjemy i gotujemy w łupinie do miękka. Można także zwinąć w folie i upiec w piekarniku. Po ugotowaniu buraki studzimy i obieramy z łupiny.
Następnie ścieramy na tarce duże oczka. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju. Dajemy starte buraki podsmażamy. Doprawiamy solą ,pieprzem i octem. Następnie dodajemy odrobinę cukru. Buraki mają być słodko kwaśne. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło , dajemy łyżeczkę mąki i robimy zasmażkę 2 stopnia.
2.Do buraków dodajemy ok 3 łyżki śmietany 30 procent - mieszamy i dodajemy zasmażkę. Wszystko razem mieszamy i chwilę smażymy. Jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem jeżeli trzeba jeszcze odrobiną octu. Podajemy an ciepło.
Komentarze