Buraczki na ciepło z zasmażką

4.48 (155 ocen)

  • 20 min

Bardzo dobra przystawka do obiadku , zdrowa !!

  • 20 min

Składniki:

  • 4 duże buraki
    ocet winny
    Sól morska
    cukier
    pieprz czarny świeżo mielony
    3 łyżki śmietany 30 %
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka oleju
    1 łyżeczka mąki
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Buraczki na ciepło z zasmażką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myjemy i gotujemy w łupinie do miękka. Można także zwinąć w folie i upiec w piekarniku. Po ugotowaniu buraki studzimy i obieramy z łupiny.
    Następnie ścieramy na tarce duże oczka. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju. Dajemy starte buraki podsmażamy. Doprawiamy solą ,pieprzem i octem. Następnie dodajemy odrobinę cukru. Buraki mają być słodko kwaśne. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło , dajemy łyżeczkę mąki i robimy zasmażkę 2 stopnia.
  • 2. Do buraków dodajemy ok 3 łyżki śmietany 30 procent - mieszamy i dodajemy zasmażkę. Wszystko razem mieszamy i chwilę smażymy. Jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem jeżeli trzeba jeszcze odrobiną octu. Podajemy an ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować