Buraczki na ciepło

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Uwielbiam buraczki w każdej postaci, bo są zdrowe, smaczne i dodają mnóstwo energii. Te na ciepło, podawane do obiadu przypominają mi smaki dzieciństwa. Dzisiaj zapraszam na moją wersję tego dania, przygotowaną z pieczonych buraczków, jabłka i cebulki. Smacznie polecam :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 5 buraków
    - 1 cebula biała
    - 1 cebula czerwona
    - 1 jabłko
    - 1 łyżeczka miodu
    - 3 łyżeczki octu jabłkowego
    - 3 łyżki oleju
    - szczypta mielonego kminku
    - szczypta ostrej papryki
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Buraczki

Buraczki na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki dokładnie myjemy, odcinamy grube końce, skrapiamy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 1 godzinę*. Po tym czasie, delikatnie je studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    * najlepiej sprawdzić widelcem czy buraki są miękkie i odpowiednio upieczone.
  • 2. Pokrojone w kostkę cebule szklimy na dwóch łyżkach oleju, a następnie dodajemy starte na grubych oczkach jabłko i wszystko przez chwilę smażymy. Do podsmażonej cebulki i jabłka dodajemy starte buraczki, łyżeczkę miodu, dodatkową łyżkę oleju, zakwaszamy octem jabłkowym oraz doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i ostrą papryką. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę. Życzę smacznego! :)

Porady

* najlepiej sprawdzić widelcem czy buraki są miękkie i odpowiednio upieczone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować