Bułeczki maślane z malinami

4.5 (149 ocen)

Bułeczki są wyśmienite... Słodkie, z owocową nutka. Zajadają się nimi zarówno dzieci jak i dorośli:)

Składniki:

  • Ciasto:
    20g świeżych drożdży,
    250g mąki pszennej,
    1/2 szkl. letniego mleka,
    2 żółtka,
    1/2 laski wanilii,
    2 łyżki drobnego cukru do wypieków,
    łyżeczka skórki z cytryny,
    50g masła.

    Dodatkowo:
    200g malin,
    2 łyżki cukru,
    400ml mleka,
    budyń śmietankowy,
    4 łyżki cukru.
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Krem Krem śmietankowy

Bułeczki maślane z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułeczki 1 1. Mąkę przesiać, zrobić dołeczek. Wkruszyć drożdże i wlać letnie mleko. Dodać żółtka, cukier, skórkę z cytryny oraz nasiona wanilii. Powoli wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając stopione i przestudzone masło, kilka łyżek zostawić do posmarowania bułeczek. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce.
  • bułeczki 2 2. Następnie ciasto ponownie zagnieść uformować 14 okrągłych bułeczek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut. Następnie posmarować pozostałym masłem. Piec ok. 25min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić.
  • bułeczki 3 3. Maliny zasypać cukrem, dokładnie wymieszać. W 1/2 szkl. mleka rozrobić budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem, na gotujące sie mleko wlać rozrobiony budyń. Stale mieszając, gotować 1 minutę. Lekko przestudzić. Bułeczki przekładać ciepłym budyniem i malinami. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować