Ciasto budyniowy łaciatek

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealne ciasto na podwieczorek przy pysznej kawie.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 jajka
    4 łyżki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka cukru waniliowego
    szklanka mąki jeśli ciasto bedzie za rzadkie dodać jeszcze pół szklanki
    2 płaskie łyżki cukru pudru
    kilka kropel olejku pomarańczowego
    150 gram margaryny
    szczypta sody oczyszczonej
    budyń śmietankowy


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto budyniowy łaciatek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 jaja, margarynę oraz kakao wrzuć do misy i miksuj na najwyższych obrotach, aż powstanie jednolita masa.
  • 2. Następnie zmniejsz obroty i dodaj cukier i cukier waniliowy, miksuj tak długo aż cukry rozpuszczą się. Proszek do pieczenia, mąkę i sodę wymieszaj ze sobą, a następnie wsyp do ciemnej masy razem z cukrem pudrem. Miksuj przez kilka minut tak by nie powstały grudki, kiedy już masa będzie całkowicie jednolita dodaj kilka kropel olejku pomarańczowego.
  • 3. Blaszkę o wym. 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę wylej na papier. Następnie ugotuj budyń według wskazówek na opakowaniu. Ciepły budyń nałoż kleksami na ciasto znajdujące się na blaszce.
  • 4. Ciasto piec 40 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 50 stopni i piec jeszcze przez ok. 7-8 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.52 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto wulkan budyniowy

To może cię zainteresować