Bruschetta klasyczna

5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

Pyszna ciepła przekąska prosto ze słonecznej Italii.

  • 10 min

Składniki:

  • 2 duże ciabatty lub 4 małe
    Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (jak najlepszej jakości)
    2 duże pomidory
    3 ząbki czosnku
    Sól i pieprz,
    Świeża bazylia
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bruschetta klasyczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciabattę kroimy na pół, układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym i skrapiamy oliwą. Pomidory kroimy w niezbyt drobną kostkę i wrzucamy do miski (można wcześniej obrać pomidora ze skóry). Można również usunąć pestki z sokiem, jednak jeżeli są bardzo smaczne pomidory, to szkoda marnować jakąkolwiek ich część.
  • pomidory 2. Do pokrojonych pomidorów dodajemy wyciśnięty czosnek i posiekane listki bazylii. Całość w misce skrapiam oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie dokładnie mieszamy.
  • 3. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy bruschetty około 15 min. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować