Boczek podsuszany "ala parmeński smak"

4.47 (146 ocen)

  • 2 godz.

Jeżeli lubicie dojrzewające wędliny polecam boczek. Przygotowanie tego specjału zajmie 7 dni ale warto poczekać.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Pasek boczku, 6 łyżek soli, 6 łyżek cukru, przyprawy do natarcia wg uznania:
    Najlepiej sprawdzą się:
    liść laurowy pokruszony, czerwona papryka, czosnek w granulkach pieprz.
Wystaw ocenę:

4.47 (146 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Boczek podsuszany "ala parmeński smak" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boczek w cukrze 1. Pasek boczku myjemy, suszymy i całość nacieramy z każdej strony cukrem.
    Układamy w naczyniu przykrywany folią aluminiową wkładamy do lodówki i czekamy 24 godziny.

    Po 24 godzinach opłukujemy mięso i nacieramy solą. Układamy w naczyniu i postępujemy identycznie jak w przypadku nacierania cukrem.

    Jeżeli będą wydzielały się soki należy je odlać.
  • Boczek gotowy 2. Po 24 godzinach opłukujemy mięso, suszymy ręcznikiem papierowym i nacieramy mieszanką przypraw rozgniecionych w moździerzu.
    Całość owijamy dość mocno gazą i wieszany w miarę blisko źródła ciepła.

    Ja wieszam w kuchni przy kaloryferze.
    Po 6 dniach suszenia boczek może nadawać się do spożycia.

    Należy kroić bardzo cienko. Smakuje również z jajecznicą.

Porady

Podczas suszenia może wydzielać soki,. Mięso traci ok 20% swojej wagi podczas suszenia. Więc 1 kg suszonego boczku powstanie z 1,25 kg mięsa. Koszt niewielki w stosunku do smaku. (cena kg boczku, przyprawy+ czas) mąż

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować