Biszkopt z pianką

4.5 (163 ocen)

  • 30 min

Ciasto znika z talerza szybciej niż się robi.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    · 4 jajka
    · 8 łyżek cukru
    · 4 łyżki mąki tortowej
    · 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    · 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    · 2 łyżki kakao
    Pianka
    · galaretka truskawkowa
    · galaretka cytrynowa
    · puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Pianka

Biszkopt z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    · Białka oddzielić od żółtek
    · Białka ubij na sztywną pianę
    · Pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka
    · Przesiej obie mąki, zmieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao
    · Połącz z masą jajeczną -łyżką lub mikserem na najniższych obrotach
    · Wlej do formy 25x25 wyłożonej papierem do pieczenia
    · Piecz ciasto o.50min w temp.180C
    Pianka
    · Każdą galaretkę zalej 125ml wrzątku i mieszając dokładnie rozpuść. Ostudź mieszając cały czas.
    · Schłodzone mleko ubij na pianę
    · Połowę zmiksuj z galaretką truskawkową, a resztę z cytrynową
    · Gdy pianki zaczną tężeć ostrożnie wylej na ciasto(tak, aby utworzyły 2 kolorowe warstwy)
    · Wstawić do lodówki do stężenia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować