Biszkopt z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
· Białka oddzielić od żółtek
· Białka ubij na sztywną pianę
· Pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka
· Przesiej obie mąki, zmieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao
· Połącz z masą jajeczną -łyżką lub mikserem na najniższych obrotach
· Wlej do formy 25x25 wyłożonej papierem do pieczenia
· Piecz ciasto o.50min w temp.180C
Pianka
· Każdą galaretkę zalej 125ml wrzątku i mieszając dokładnie rozpuść. Ostudź mieszając cały czas.
· Schłodzone mleko ubij na pianę
· Połowę zmiksuj z galaretką truskawkową, a resztę z cytrynową
· Gdy pianki zaczną tężeć ostrożnie wylej na ciasto(tak, aby utworzyły 2 kolorowe warstwy)
· Wstawić do lodówki do stężenia
Komentarze