Beza z frużeliną porzeczkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijam na sztywno na najwyższych obrotach , dodaję cukier etapami i dalej ubijam aż zrobi się beza lśniąca,. Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną i dalej ubijam.
Z białego bristolu wycięłam obręcz o średnicy 21 cm. Ułożyłam ją na papierze do pieczenia. Białko przełożyłam do szprycy i wyciskałam na papier w obręczy do okoła i w środku.
2.Beze piekłam pierwsze 10 minut temp 120 stopni, potem 90 stopni około 3 godzin termoobieg. Moja rodzina nie lubi klejącej bezy więc mocno ją wysuszyłam. Polecam piec kilka blatów ja tak zrobiłam.
3.Porzeczki myję, obieram, przekładam do garnka, dodaję cukier, wlewam 100 ml wody i gotuję aż porzeczki zmiękną. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w trzech łyżkach wody i dodaję do porzeczek.Chwilę gotuję aż zgęstnieje frużelina
Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam z cukrem pudrem, na sztywno, pod koniec dodaję fix.
Na blat bezowy wyciskam szprycą śmietanę, polewam zimną frużeliną, układam porzeczki.
Komentarze