Berliński tort waflowy

4.5 (185 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten niemiecki tort waflowy może być konkurencją dla bardziej znanego austriackiego tortu waflowego - dla tortu Pischinger.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wafle tortowe okrągłe (100g, średnica 28cm): 6 sztuk

    - masło: 200 gramów
    - cukier: 150 gramów
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - mleko: 250 mililitrów

    - mleko pełne w proszku: 5 łyżek
    - kakao ciemne: 3 łyżki
    - orzechy włoskie (zmielone): 100 gramów
    - kruche herbatniki (typu Petit Beurre, użyłam nieco mniej niż 100g): 100 gramów
    - powidła śliwkowe (ilość opcjonalna, użyłam powideł śliwkowych z czekoladą): 0.75 szklanki

    - czekolada gorzka: 100 gramów
    - mleko: 5 łyżek
    - olej rzepakowy: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Powidła Powidła śliwkowe

Berliński tort waflowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko w proszku przesiać, aby nie było w nim grudek.
  • 2. Herbatniki włożyć do torebki foliowej i rozwałkować.
  • 3. Masło, mleko, cukier i cukier waniliowy rozpuścić na małym ogniu lub w kąpieli wodnej.
  • 4. Do powstałej masy dodać połowę mleka w proszku i podzielić ją na dwie równe części. Do jednej przesiać kakao i dodać zmielone orzechy, do drugiej resztę mleka i pokruszone herbatniki. Obydwie masy dobrze wymieszać. W razie, gdyby były zbyt rzadkie wstawić je na jakiś czas do zamrażalnika (do momentu zgęstnienia). Może też się zdarzyć, że jasna masa będzie zbyt gęsta - należy wówczas dolać trochę mleka
  • 5. Przełożenie tortu: 1. Powidła śliwkowe. 2. Ciemna masa. 3. Jasna masa. 4. Ciemna masa. 5. Jasna masa.
  • 6. Całość zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki (na noc), obciążyć.
  • 7. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce .
  • 8. Zdobienie: Wierzch i boki tortu posmarować cienką warstwą powideł, następnie polewą czekoladową i dowolnie ozdobić. Kroić, jak tradycyjny tort.
  • 9. * Ważne jest, aby tort przechowywać w lodówce. W innym wypadku zrobi się zbyt miękki i będzie go trudno pokroić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Mleko Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować