Świąteczny sernik berliński

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Doskonały jako deser po wigilijnej kolacji

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    2i 1/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    2 żółtka
    3/4 kostki masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    1,5 kg dobrego sera (Nie z wiaderka)
    8 jaj
    2 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 kostka masła
    Cukier waniliowy
    10 dag rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Świąteczny sernik berliński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik świąteczny 1. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy aż utworzy się kruszonka. Połowę wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, resztę zostawić na posypanie wierzchu.
    Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać na przemian żółtka i ser ciagle mieszając. Gdy masa będzie gładka dodajemy mąkę i ubitą na sztywno ze szczyptą soli pianę z białek. ( mieszamy lekko łyżką, nie miksować), na końcu dodajemy rodzynki. Wierzch posypać pozostawiona kruszonka, pieczemy około 1 H w temperaturze 160 stopni.

Porady

Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Sernik studzimy przy uchylonym piekarniku, nie wyjmujemy od razu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować