Babka jabłkowo-cynamonowa z orzechami

0 (0 ocen)

Zapraszam na przepyszną babkę z jabłkami i orzechami, pięknie pachnącą cynamonem. W naszym domu jest ona bardzo lubiana. Poprzez dodanie do niej jabłek startych na tarełku jest wilgotna, nie kruszy się i bardzo ładnie się kroi. Polecam ją gorąco. Z pewnością upieczecie ją nie jeden raz…

Składniki:

  • Ciasto

    - 50 g dowolnych orzechów;
    - 350 g mąki;
    - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej;
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
    - 1/2 łyżeczki soli;
    - 1 łyżeczka mielonego cynamonu;
    - 3 jajka;
    - 150 g cukru;
    - 240 ml oleju;
    - 2 jabłka.

    Dodatkowo

    - cukier puder do oprószenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka jabłkowo-cynamonowa z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
    Orzechy posiekaj, ale niezbyt drobno.
    Mąkę wraz z sodą oraz proszkiem do pieczenia przesiej i wymieszaj z solą oraz cynamonem.
    Obrane jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
    W misce utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Miksując masę na najwyższych obrotach miksera, cienkim strumieniem wlej olej.
    Za pomocą szpatułki wmieszaj starte jabłka, a następnie delikatnie wmieszaj przygotowaną mąkę i posiekane orzechy. Mieszaj tylko do połączenia się składników.
    Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy z kominem o średnicy ok. 23 cm.
    Piecz przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C do tak zwanego „suchego patyczka”.
    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Cynamon Jabłka Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować