Babeczki jogurtowe z czekoladą

4.5 (145 ocen)

  • 35 min

Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu słodkości . Robię je gdy mam ochotę na coś słodkiego a nie mam zbyt wiele czasu na robienie jakiś większych wypieków.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki mokre:
    *1 duży jogurt naturalny(400g)
    *pół kostki margaryny
    *2-3 całe jajka
    Składniki suche:
    *pól tabliczki gorzkiej czekolady
    *szklanka cukru
    *1,5 szklanki mąki
    *2 łyżeczki proszku do pieczenia
    *szczypta soli
    *cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki jogurtowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    Roztapiamy margarynę i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Następnie przygotowujemy dwie miski. Do jednej z misek wsypujemy składniki suche: mąkę przesiewamy ,potem dodajemy cukier,cukier waniliowy ,proszek do pieczenia ,sól i drobno posiekaną czekoladę . Wszystkie te składniki dokładnie mieszamy ręcznie przy pomocy łyżki.
  • 3. Do drugiej z misek wbijamy jajka ,następnie dodajemy jogurt i wystudzoną roztopioną wcześniej margarynę . Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • 4. Mieszankę suchą wsypujemy do mokrej i mieszamy łyżką.
    Uzyskaną masę przekładamy do foremek do babeczek .Pieczemy ok.20-25 min.

Porady

Jeśli używasz foremek silikonowych warto wysmarować je wcześniej olejem. Babeczki wtedy będzie się łatwiej wyjąć w formy. Babeczki pieczone na termoobiegu mogą się zdeformować dlatego lepiej nie używać ten funkcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować