Bananowiec

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bananowe pyszności.

  • 30 min

Składniki:

  • MASA BANANOWA:
    *5 bananów
    *1 kostka margaryny
    *2 galaretki cytrynowe

    BISZKOPT:
    *6 jajek
    *1/2 szklanki oleju
    *3/4 szklanki cukru
    *2 łyżeczki proszku do pieczenia
    *1,5 szklanki mąki tortowej
    *1 cukier waniliowy

    PONADTO:
    *cukier puder do posypania

    Tortownica

Bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuszczamy w zmniejszonej ilości wody ,np 800ml. (wg. przepisu na opakowaniu) .Odstawiamy do momentu gdy wystygnie i zacznie tężeć.
  • 2. Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek . Białka ubijamy mikserem na sztywno ze szczyptą soli. Następnie do białek dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dalej mieszamy. Potem dodajemy żółtka (pojedynczo) i wlewamy olej. Na koniec przesiewamy mąkę i dodajemy wraz z proszkiem do pieczenia do masy. Delikatnie mieszamy całość łyżką ,tak aby piana nie opadła. Masę przekładamy do tortownicy wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą . Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 3. Po upieczeniu biszkopt należy ustudzić i przekroić na pół .
  • 4. Przygotowujemy masę.Banany rozgniatamy widelcem. Margarynę ubijamy mikserem na puszystą masę . Dodajemy do tego banany . Nadal ubijamy. Na koniec wlewamy tężejącą galaretkę i mieszamy całość.
  • 5. Do tortownicy wkładamy jedną część biszkoptu . Na biszkopt wylewamy masę bananową . Na masę delikatnie kładziemy drugą część biszkoptu. Odstawiamy do lodówki do zupełnego stężenia masy bananowej .
  • 6. Gdy ciasto będzie już gotowe przekładamy je na talerz i opruszamy wierzch cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!

Porady

Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy