1.Galaretki rozpuszczamy w zmniejszonej ilości wody ,np 800ml. (wg. przepisu na opakowaniu) .Odstawiamy do momentu gdy wystygnie i zacznie tężeć.
2.Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek . Białka ubijamy mikserem na sztywno ze szczyptą soli. Następnie do białek dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dalej mieszamy. Potem dodajemy żółtka (pojedynczo) i wlewamy olej. Na koniec przesiewamy mąkę i dodajemy wraz z proszkiem do pieczenia do masy. Delikatnie mieszamy całość łyżką ,tak aby piana nie opadła. Masę przekładamy do tortownicy wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą . Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
3.Po upieczeniu biszkopt należy ustudzić i przekroić na pół .
4.Przygotowujemy masę.Banany rozgniatamy widelcem. Margarynę ubijamy mikserem na puszystą masę . Dodajemy do tego banany . Nadal ubijamy. Na koniec wlewamy tężejącą galaretkę i mieszamy całość.
5.Do tortownicy wkładamy jedną część biszkoptu . Na biszkopt wylewamy masę bananową . Na masę delikatnie kładziemy drugą część biszkoptu. Odstawiamy do lodówki do zupełnego stężenia masy bananowej .
6.Gdy ciasto będzie już gotowe przekładamy je na talerz i opruszamy wierzch cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!
Komentarze