Ciasto:
250 g mąki
1 łyżka oleju
1 jajko
1/2 łyżeczki soku z cytryny
175 ml ciepłej wody
pół szczypty soli
nadzienie:
1 kg kwaśnych jabłek
100 g bułki tartej
100 g masła
100 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
50 g rodzynków
Austriacki strudel jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypać na stolnicę i uformować na środku nieckę. Olej, jajko, sól, sok cytrynowy i wodę rozmieszać w misce. Wylewać stopniowo do mąki i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie. Położyć ciasto na posypaną mąką stolnicy, przykryć ogrzaną miską i pozostawić na 1/2 godziny.
W tym czasie zrumienić bułkę tartą na maśle. Jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki i wymieszać z bułką, cukrem, cynamonem i rodzynkami.
Na ściereczce posypanej mąką wyrobić ponownie ciasto. Następnie rozwałkować na prostokąt, naciągnąć, by było przeźroczyste. Nadzienie rozłożyć na 2/3 ciasta. Zrolować ciasto od strony z nadzieniem, a wolną część ostrożnie przełożyć na wierzch.
Położyć struclę na wytłuszczoną blachę i posmarować roztopionym masłem. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez 30-40 min. Ciepłą posypać cukrem pudrem.
Komentarze