Austriacki strudel jabłkowy

4.48 (162 ocen)

  • 60 min

Strudel pochodzi z kuchni austriackiej

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki
    1 łyżka oleju
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soku z cytryny
    175 ml ciepłej wody
    pół szczypty soli
    nadzienie:
    1 kg kwaśnych jabłek
    100 g bułki tartej
    100 g masła
    100 g cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    50 g rodzynków
Wystaw ocenę:

4.48 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Austriacki strudel jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać na stolnicę i uformować na środku nieckę. Olej, jajko, sól, sok cytrynowy i wodę rozmieszać w misce. Wylewać stopniowo do mąki i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie. Położyć ciasto na posypaną mąką stolnicy, przykryć ogrzaną miską i pozostawić na 1/2 godziny.
    W tym czasie zrumienić bułkę tartą na maśle. Jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki i wymieszać z bułką, cukrem, cynamonem i rodzynkami.
    Na ściereczce posypanej mąką wyrobić ponownie ciasto. Następnie rozwałkować na prostokąt, naciągnąć, by było przeźroczyste. Nadzienie rozłożyć na 2/3 ciasta. Zrolować ciasto od strony z nadzieniem, a wolną część ostrożnie przełożyć na wierzch.
    Położyć struclę na wytłuszczoną blachę i posmarować roztopionym masłem. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez 30-40 min. Ciepłą posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować