Ambrozja

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne ciasto rozpływające się w ustach

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 jajka
    1 szklanka cukru
    2 łyżki dżemu (dowolny)
    1 szklanka mleka
    1 łyżka sody oczyszczonej
    2 szklanki mąki
    3 łyżki kakao
    1/2 szklanki oleju

    Masa:
    2 tabliczki białej czekolady
    500 g kremówki
    1 czubata łyżka żelatyny
    1 łyżka cukru pudru

    Dekoracja:
    płatki migdałowe
    płatki czekoladowe (draże)
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Ambrozja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem.Następnie dodać dżem oraz mleko. Mąkę przesiać z sodą i kakao, po czym dołożyć do reszty. Na koniec wlać olej. Całość zmiksować. Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną pergaminem i piec przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.
  • Ambrozja 2. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, ostudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać żelatynę i ostudzoną czekoladę. Zmiksować. Masą przełożyć ciasto i wysmarować wierzch.Udekorować wg uznania i gustu.

Porady

Świetnie smakuje z kawą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować