Szukasz przepisu na szybki obiad? Wybierz faszerowane warzywa i owoce! Jeśli chodzi o czas przygotowania, wiele zależy od farszu i tego, czy faszerowane przez nas warzywo lub owoc szybko przechodzą obróbkę cieplną i czy wogóle muszą ją przechodzić. Najszybciej i najłatwiej faszeruje się więc te warzywa i owoce, które nie muszą być długo zapiekane czy gotowane ponieważ zwyczajowo spożywa się je również na surowo. Przygotowanie takiego szybkiego obiadu to kwestia kilkunastu minut.

Faszerowane warzywa na szybki obiad:

*Pomidory

*Ogórki

*Papryka

*Sałaty wszelkiego rodzaju

Ponieważ muszą one być na tyle miękkie, by dały się wydrążyć, nie znajdziesz w tym składzie marchwi czy kalarepy.

Faszerowane owoce na szybki słodki obiad:

*Jabłka

*Gruszki

*Morele, brzoskwinie, nektarynki

*Śliwki

Można też w pewien sposób wykorzystać skórkę owoców i po jej umiejętnym wydrążeniu nafaszerować ją odpowiednim nadzieniem. W takich przypadkach samej skórki się nie je, a najlepiej nadają się do tego:

*Cytrusy

*Arbuz

*Banan

*Melon

Nadzieniem do warzyw może być dosłownie wszystko! Tuńczyk z serem białym i majonezem czy pasztet z papryką i ziołami to propozycje tanich składników. Pomysłów może być tysiące. Należy trzymać się jedynie jednej zasady przy tworzeniu swoich farszy- zasady konsystencji.

Zasada ta polega na tym, aby pamiętać o fakcie, że za chwilę będzie należało takie warzywo zjeść i farsz nie może być za rzadki. Jeśli chcesz warzywo zapiekać z farszem pamiętaj, że musi on w sobie zawierać coś co pod wpływem temperatury się zetnie i go zespoi np. ser żółty lub jajo. Im bardziej zwarty farsz, tym szybciej sie on upiecze, co ma wpływ na czas przygotowania naszego szybkiego obiadu. Wypróbuj przepis na pomidory faszerowane oscypkiem.

Wszelkiego rodzaju farsze zawierające ryż czy makaron (o ile nie masz go przygotowanego wcześniej) pozostaw w niepamięci - nie zdążysz w 30 min ugotować ryżu przygotować z niego farsz, nafaszerować nim pomidora i zapiec go jeszcze ok 15 minut, by zrobił się idealnie miękki. Stawiaj na takie farsze, do których składniki wystarczy pokroić i wymieszać. Wtedy przygotowanie szybkiego dania zajmie kilka chwil.

W przypadku nadzienia do owoców zasada jest taka sama, przy czym tu do obróbki cieplnej używamy głównie jajek, ser raczej nie pasuje ;) Najłatwiejszym farszem jest drobne pokrojenie tego samego owocu, który faszerujemy i wymieszanie z pokruszonymi herbatnikami odrobiną masła oraz przyprawami. Idealnie sprawdza się jako dodatek i jednoczesne spoiwo też miód czy golden syrup. Kilka chwil i szybki obiad czy przekaska gotowe!

Miłego faszerowania ;)

Zobacz też inne przepisy na szybki obiad!