Brzoskwinie w syropie w bardzo łatwy sposób przygotujemy sami, a takie przetwory nie tylko będą tańsze, ale i zdrowsze. Co więcej możemy do takich owoców dodać różne dodatki, które nadadzą brzoskwiniom dodatkowego aromatu. To znakomita alternatywa dla brzoskwiń w puszce ze sklepu. W ich składzie znajdziemy nierzadko syrop glukozowo-fruktozowy, który spożywany w nadmiernych ilościach zwiększy ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, stłuszczenia wątroby i wystąpienia chorób serca.

Jak sprytnie obrać brzoskwinie?

W sezonie najlepsze będą średnio dojrzałe, ale niezbyt twarde sztuki. Te miękkie okazy najlepiej przeznaczyć na dżemy, ale brzoskwinie z jędrną skórką i zbitym miąższem będą idealne do słoików. Przygotowując brzoskwinie w syropie zacznijmy od obrania ich ze skóry. Najłatwiej to zrobić nacinając skórkę owocu na krzyż u dołu i u góry, a następnie zanurzyć owoce we wrzątku na kilkanaście sekund. Skórka powinna odejść bardzo łatwo, w razie potrzeby można pomóc sobie nożem, by usunąć ją całkowicie.

Kolejnym krokiem jest przekrojenie owocu i usunięcie pestki. Wystarczy przekroić brzoskwinię na pół, choć można też w ćwiartki. Pestki wyrzucamy, a owoce przekładamy do słoików. Ważne jest, by brzoskwinie ściśle ułożyć w słoiku, ale tak, by ich nie zgnieść, a by zachowały kształt.

Jak zrobić brzoskwinie w syropie domowym sposobem

Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy. Brzoskwinie w syropie charakteryzują się tym, że syrop jest dość słodki – na litr wody przypada pół kilo cukru. Wodę gotujemy tak długo, aż cukier się rozpuści. Zalewamy syropem owoce, słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.

Jeśli lubimy eksperymenty i nowe smaki, warto brzoskwinie przygotować też z innymi dodatkami. To sprawi, że nasze przetwory nie będą miały sobie równych, będą oryginalne i niespotykane. Sprawdźcie warianty z takimi produktami jak:

  •  wanilia,
  • imbir,
  • goździki,
  • skórka z cytryny,
  • cynamon,
  • płatki róży.

Brzoskwinie w syropie - jak ich użyć?

Do czego można wykorzystać takie brzoskwiniowe połówki? Oczywiście na myśl przychodzą nam ciasta i torty, w których brzoskwinie w syropie sprawdzają się najlepiej. Ale to nie jedyny sposób na ich wykorzystanie. Takie połówki brzoskwiń idealne nadają się jako dodatek do naleśników, owocowych sałatek, lodów czy zapieczenia z jabłkami pod kruszonką. Można je wykorzystać także do dań wytrawnych – sałatek czy piersi z kurczaka zapieczonej z brzoskwinią i serem.  A kiedy zimą chcemy poczuć się jak na wakacjach, dodajmy je do gofrów z bitą śmietaną!

Co jeszcze można zrobić z brzoskwiń? Zobacz naszą galerię przetwory z brzoskwiń na 14 sposobów i dżem brzoskwiniowy na 9 sposobów.