A może wytrawne muffiny boczkiem, papryką i prażoną cebulką? Proszę bardzo! Zupełnie jak w przypadku muffinek słodkich tutaj również jest pełne pole do popisu i pofolgowania sobie wyobraźnią i smakiem. Dodatek ziół, warzyw, przypraw i co wam jeszcze w duszy gra brzmi syto i zdrowo od samego czytania! Osobiście polecam! Wytrawne muffiny stanowią bezbłędny dodatek do obiadów ale i solo są świetną podstawą śniadaniową.
Wytrawne muffiny - Przepis podstawowy:
320g mąki
1łyżeczka proszku do pieczenia
30g soli
10g pieprzu ziołowego lub czarnego mielonego
10g suszonej bazylii
10g suszonego rozmarynu
10g czosnku suszonego w płatkach (opcjonalnie)
szczypta gałki muszkatołowej
2 jajka
150ml kefiru
100ml oleju dobrej jakości
Składniki suche dokładnie połączyć w jednej misce. W drugiej połączyć mokre.
Składniki mokre przelać do suchych i delikatnie, niedokładnie wymieszać tylko do połączenia się.
Dodać warzywa, dodatki mięsne, świeże zioła, przyprawy wedle upodobań!
Przełożyć gotowe ciasto do przygotowanych wcześniej foremek muffinkowych z papilotkami.
Piec w temperaturze 190st przez 20 minut.
Smacznego!
Kilka propozycji smakowych:
Wytrawne muffiny szpinakowe
do przepisu podstawowego dodajemy
150g rozmrożonego dokładnie odsączonego szpinaku
50g sera feta pokrojonego w kostkę
dwa duże ząbki czosnku posiekane drobniutko
szczypta gałki muszkatołowej
Wytrawne muffiny paprykowe salami
150g papryki konserwowej dokładnie odsączonej
garść świeżej pietruszki drobno posiekanej
jeden posiekany ząbek czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Wytrawne muffiny American dream
jajka przepiórcze 12 szt
100g boczku usmażonego na patelni
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka czosnku w proszku
Wszystkie składniki oprócz jajek dodać do ciasta bazowego i dokładnie wymieszać.
Napełniać foremki do 1/2 wysokości,a następnie wpić jajko przepiórcze. Przykryć ciastem aby całość zajmowała 3/4 foremki.
Piec w temperaturze 180st przez 20 minut.
Wytrawne muffiny z oscypkiem i żurawiną
150g pokrojonego w kosteczkę wędzonego oscypka (lub rolady ustrzyckiej)
80g żurawiny kandyzowanej
10g gałki muszkatołowej
Komentarze