Krupnik litewski

4.5 (202 ocen)

  • 40 min

Krupnik jest silnie rozgrzewającym alkoholem. Pomoże wyleczyć kaszel i katar. Był cennym trunkiem domowego wyrobu przygotowywanym przez moją babcię.

  • 40 min

Składniki:

  • 20 dag miodu
    20 dag cukru
    kawałek kory cynamonowej
    kawałek świeżego imbiru
    mała gałka muszkatołowa
    garść suszonych płatków róży
    12 jagód jałowca
    12 goździków
    1 litr spirytusu
    1 szklanka wody źródlanej
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Krupnik Napoje

Krupnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, cukier i przyprawy zalać wodą i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Lekko ostudzić, dolać spirytus i podgrzewać przez kolejne 10 minut na małym ogniu. Płyn nie może się zagotować. Nalewkę ostudzić i włożyć na noc do lodówki. Następnie przefiltrować i przelać do butelek. Odstawić w chłodne miejsce na rok.
    Krupnik można podawać na zimno lub na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować