Zupa ogórkowa

5 (4 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Tradycyjna zupa ogórkowa, wyjątkowo prosta w przygotowaniu, ale równie smaczna i pożywna. Na pewno zadowoli gusta nawet największego smakosza.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 500g ogórków kiszonych
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 mała cebula
    5-7 ziemniaków
    1-2 liście laurowe
    2-4 ziela angielskie
    3 łyżki śmietany
    1-2 łyżki mąki
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Zupa ogórkowa Zupa jarzynowa

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy litrem wody, gotujemy do miękkości (w razie potrzeby dolewamy wody).
    Ogórki kiszone ścieramy na tarce o grubych oczkach i gdy warzywa są już miękkie, dodajemy do wywaru warzywnego. Całość doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy 10-15 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy śmietanę połączoną w mąką, zagotowujemy, doprawiamy zupę solą oraz pieprzem i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Śmietana Kiszone ogórki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować