Zupa - krem czosnkowy

4.51 (150 ocen)

Zupa - krem czosnkowy z grzankami i żółtym serem jest idealna na obiad. Grzanki dodają jej charakteru, a żółty ser rozpływa się w ustach i w miseczce. :)

Składniki:

  • 12 - 17 ząbków czosnku
    1 duża cebula
    5 ziemniaków
    2 l wywaru warzywnego
    szczypta soli, pieprzu
    1/3 czerstwego chleba
    2 łyżki stołowe masła
    20 dag żółtego sera
    odrobina zieleniny, np. pietruszka lub szczypiorek do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa - krem czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. GRZANKI: Chleb (najlepiej krojony) należy pokroić w kostkę. Masło rozpuścić w mikrofali lub w garnku na gazie. Do rozpuszczonego masła dodać około 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wymieszać. Połączyć z chlebem. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wysypać obtoczone w maśle czosnkowym kawałki chleba. Piec do momentu zezłocenia się grzanek, tj. około 20 minut. Alternatywą jest kupno grzanek czosnkowych w sklepie :)
    KREM CZOSNKOWY: Cebulę pokroić i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać resztę ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Chwilę smażyć razem. Do bulionu przełożyć cebulę, czosnek oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Zagotować i gotować do czasu, aż ziemniaki będą miękkie, to jest około 15 minut. Dodać sól, pieprz. Zmiksować blenderem. Na tarce jarzynówce zetrzeć żółty ser. Podawać kolejno z serem, grzankami i natką pietruszki.

Porady

Gdy masz mało czasu, wywar warzywny możesz zastąpić bulionem z kostek rosołowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować