Zimny deser z kefiru i truskawek

4.5 (191 ocen)

  • 60 min

Kefir uzyty jako baza galaretki nadaje jej orzeżwiającego posmaku, jest więc idealny na upały

  • 60 min

Składniki:


  • 400 ml kefiru
    1 galaretka (ja użyłam wiśniowej)
    ok. 300 g świeżych truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Zimny deser z kefiru i truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ok . 250 ml wody zagotowujemy. Zalewamy nią galaretkę - mieszamy dokładnie. Odstawiamy, aby przestygła. Ostygniętą (ale nie zastygniętą!) galaretkę dodajemy do kefiru, ponownie starannie mieszamy. Przygotowujemy 4 miseczki. Wlewamy do nich kefir z galaretką. Wkładamy do niego umyte truskawki ( im więcej-tym lepiej!). Odstawiamy do lodówki, aby deser stężał. Deser możemy podać "do góry nogami", na talerzykach, zamiast w miseczkach.Wówczas miseczki musimy na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie, aby galaretkę łatwo było z nich wydostać. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Kefir Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować