Ziemniaki z sosem śledziowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przekąska śledziowa

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
    olej
    2 łyżeczki rozmarynu
    2 łyżeczki papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki ostrej
    sól
    pieprz
    Sos :
    4 płaty śledziowe w oliwie
    półtora szklanki śmietany 18%
    duże jabłko
    cebula
    2 kiszone ogórki
    pęczek koperku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziemniaki z sosem śledziowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki z sosem śledziowym 1. Ziemniaki wyszorowałem, przekroiłem wzdłuż na pół. W dużej misce wymieszałem rozmaryn z paprykami, sporą szczyptą pieprzu i soli. Dodałem kilka łyżek oleju.
    Włożyłem ziemniaki, dobrze wymieszałem, tak aby pokryły się przyprawami. Ułożyłem na blasze i zapiekałem do miękkości, ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni C.

    Śmietanę wymieszałem dokładnie z posiekaną cebulą, obranymi i pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami i jabłkiem oraz posiekanym koperkiem. Dodałem pokrojone w paseczki śledzie. Sos doprawiłem pieprzem i szczyptą soli.

    Sos śledziowy rozłożyłem na upieczonych ziemniakach. Od razu podałem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować