Pierogi z farszem śledziowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Na święta Bożego Narodzenia to idealny przepis.Polecam bardzo.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1kg.mąki pszennej
    szczypta soli
    2 jajka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    50mil oleju rzepakowego lub innego
    bardzo ciepła woda ( tyle ile trzeba do zagniecenia elastycznego,ścisłego ciasta)

    Farsz:
    1kg ziemniaków (najlepiej odmiana Asterix o czerwonej skórce)
    500g. śledzi a`la matias
    3 cebule ok.200g.
    6 jajek ugotowanych na twardo
    4 łyżki świeżego siekanego koperku
    kwaśna śmietana
    ogórki konserwowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z farszem śledziowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z farszem śledziowym 1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie około godziny.W między czasie składniki ciasta mieszamy w dużej misce,zagniatamy na elastyczne i lśniące ciasto.Przykrywamy ściereczką,odstawiamy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach,obieramy,rozdrabniamy widelcem tak aby zostawały małe kawałeczki.przekładamy do miski.Cebulę obieramy,kroimy w drobną kostkę,podsmażamy na rumiano,dodajemy do ziemniaków.Śledzie odsączamy z wody,kroimy w drobną kostkę dodajemy do miski.Jajka również kroimy w drobną kostkę wrzucamy do miski.Dodajemy posiekany koperek,doprawiamy do smaku,dokładnie mieszamy.Ciasto wałkujemy na cienki placek,wykrawamy krążki ,nakładamy farsz,formujemy pierogi.Gotujemy w lekko osolonej wodzie.Pierogi porcjujemy na talerzach.Podajemy z kwaśną śmietaną oraz konserwowymi ogórkami.SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować