Na święta Bożego Narodzenia to idealny przepis.Polecam bardzo.
2 godz.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
1kg.mąki pszennej
szczypta soli
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50mil oleju rzepakowego lub innego
bardzo ciepła woda ( tyle ile trzeba do zagniecenia elastycznego,ścisłego ciasta)
Farsz:
1kg ziemniaków (najlepiej odmiana Asterix o czerwonej skórce)
500g. śledzi a`la matias
3 cebule ok.200g.
6 jajek ugotowanych na twardo
4 łyżki świeżego siekanego koperku
kwaśna śmietana
ogórki konserwowe
Pierogi z farszem śledziowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie moczymy w zimnej wodzie około godziny.W między czasie składniki ciasta mieszamy w dużej misce,zagniatamy na elastyczne i lśniące ciasto.Przykrywamy ściereczką,odstawiamy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach,obieramy,rozdrabniamy widelcem tak aby zostawały małe kawałeczki.przekładamy do miski.Cebulę obieramy,kroimy w drobną kostkę,podsmażamy na rumiano,dodajemy do ziemniaków.Śledzie odsączamy z wody,kroimy w drobną kostkę dodajemy do miski.Jajka również kroimy w drobną kostkę wrzucamy do miski.Dodajemy posiekany koperek,doprawiamy do smaku,dokładnie mieszamy.Ciasto wałkujemy na cienki placek,wykrawamy krążki ,nakładamy farsz,formujemy pierogi.Gotujemy w lekko osolonej wodzie.Pierogi porcjujemy na talerzach.Podajemy z kwaśną śmietaną oraz konserwowymi ogórkami.SMACZNEGO.
Komentarze