Ciasto zebrowa rozkosz

5 (146 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne i proste ciasto odpowiednie na każdą okazję, do kawy w krótkie zimowe dni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciato jasne:
    -6 białek
    -1,5 szk.l cukru
    -1 szkl. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka octu
    -1/3 szkl. oleju

    Ciasto ciemne:
    -6 żółtek
    -2 całe jaja
    -6 łyżek cukru
    -4 łyżki mąki pszennej
    -1 łyżeczka proszku
    -2 łyżki kakao
    -1/3 szkl. oleju

    Krem budyniowy:
    2 szkl. mleka
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    6 łyżek cukru
    0,5 kostki masła
    0,5 kostki margaryny

    Dodatkowo:
    2 galaretki, okrągłe biszkopty i napar z kawy parzonej (1 łyżeczka kawy na 0,5 szkl.)
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto zebrowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne:
    białka ubic na sztywno, utrwalić cukrrem i dodać pozostałe skłądniki. Wszystko wymieszać.
    Ciasto ciemne: Zółtka i całe jaja utrzeć z cukrem, dodać mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Doodac olej i wymieszać

    Na blache wykładać kupkami ciasta. Widelcem można przeciągnąćpo nich żeby zrobił sie fajny wzorek po pieczeniu. Piec w 180 st.

    Ugotować budyń i utrzeć mase budyniową z 0,5 kostki masła i 0,5 kostki margaryny.
    Zaparzyć kawę z 1 łyżeczki w 0,5 szkl. wody.

    2 galaretki rozpuścic w 2 szkl. wody i pozostawić do stężenia.

    Wystudzone ciasto przekroic na pół, dac pół masy budywniowej, następnie biszkopty moczyć w kawie i układać na masie. Na to wylać stężejącą galaretkę i na to resztę masy. Przykryć drugą częścią placka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować