Żeberka w ketchupie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka dzielimy na części. Smarujemy ketchupem. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
2.Ziemniaki myjemy i dzielimy na ćwiartki. Nie obieramy! Dla naszej rodziny wystarczy 8 ziemniaków.
3.W misce mieszamy olej, sól i pieprz. Wrzucamy ćwiartki ziemniaków. Obtaczamy w oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku 30 minut.
4.Żeberka podsmażamy na oleju z obu stron. Zalewamy wodą i dusimy ok. 1 ½ godziny do miękkości.
5.Roszpunkę myjemy i przekładamy do miski. Pomidorki dzielimy na połówki. Mieszamy z roszpunką. Posypujemy solą i dolewamy oliwy z oliwek.
6.Całość wykładamy na talerz. Smacznego!
Porady
Można dodać ketchup pikantny i wyjdą „diabelsko” ostre.
Komentarze