Zdrowy apetyczny deser

4.5 (192 ocen)

  • 15 min

Mój dzisiejszy pomysł na zdrowy deser - BEZ dodawania cukru, margaryny, żelatyny, jajek itp. Przypadł do gustu moim chłopakom, ładnie się prezentuje i dobrze smakuje.

  • 15 min

Składniki:

  • świeży ananas dojrzały 1 sztuka
    serek mascarpone 250 gram
    banan dojrzały i duży 1 sztuka
    awokado dojrzałe 1 sztuka
    kakao naturalne gorzkie ciemne 4 łyżeczki
    winogrona 20 sztuk
    słonecznik 4 łyżki
    ciastka owsiane naturalne 8 sztuk
    mięta świeża kilka listków
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Wina

Zdrowy apetyczny deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruszymy ciastka 1. Na dno pucharków wsypujemy lekko pokruszone ciastka owsiane (ja kupuję takie bez dodatku jajek i pszenicy), przy czym do każdego pucharka kruszymy po dwa ciastka.
  • masa mascarpone-ananasowa 2. Ananasa obieramy, usuwamy zgrubiały środek, dzielimy cały owoc na 4 części. Do malaksera wkładamy serek mascarpone oraz 2 części ananasa (czyli połowę ananasa). Miksujemy na puszystą masę. Do pucharków na pokruszone ciastka nakładamy większą częśc tej masy ananasowo-mascarpone.
  • nakładamy kawałki ananasa 3. Jedną odłożoną część ananasa kroimy na mniejsze kawałki, których połowę nakładamy na masę. Drugą połowę kawałków ananasa zostawiamy do dekoracji.
  • posypujemy kakao 4. Posypujemy każdy pucharek łyżeczką kakao.
  • zielona masa 5. Ostatnią odłożoną część ananasa miksujemy razem z bananem oraz awokado na puszystą masę zieloną, którą nakładamy do pucharków na kakao.
  • winogrona 6. Na masę zieloną nakładamy po 5 sztuk winogron.
  • reszta masy 7. Następnie dajemy na środek resztę masy ananasowo-mascarpone.
  • dekorujemy 8. Układamy odłożone kawałki ananasa. Wsypujemy do każdego pucharka po łyżce uprazonego na suchej patelni słonecznika. Dekorujemy listkami świeżej mięty. Możemy spożywac od razu lub wstawić do lodówki - wtedy jest zimny i ma bardziej orzeźwiający smak.

Porady

W okresie, kiedy nie ma świeżego ananasa w sklepach - można spróbowac zrobić taki deser z "puszkowym" ananasem. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie desery - proponuję dodac trochę cukru pudru w czasie miksowania ananasa z mascarpone. Moja rodzinka wcina ten deser bez cukru, ponieważ banan i winogrona są juz słodkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować