Przepis ten spowodował totalną zmianę wyobrażeń na temat słodkości. Alternatywą dla tradycyjnych słodkości , są ciasta w wersji dużo zdrowszej, na bazie wysoko-odżywczych składników o zmniejszonej zawartości kalorii
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki potrzebne do sporządzenia ciasta:
- 300 g marchewki, startej na tarce o grubych oczkach
- 150 g pokrojonego w małą kostkę świeżego ananasa
- 120 ml oleju kokosowego
- 150 g ksylitolu
- 200 ml mleka
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 150 g mąki gryczanej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 50 g wiórków kokosowych
- 120 g posiekanych orzechów włoskich
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 laski wanilii
- 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
Składniki potrzebne do sporządzenia kremu:
- 350 g ugotowanej ciecierzycy
- 145 g masła orzechowego
- 160 g syropu klonowego
- ok. 80 ml mleka roślinnego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- skórka starta z 1 pomarańczy
- szczypta soli
Zdrowsza wersja słodkości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na samym początku należy rozpuścić olej kokosowy w przygotowanej wcześniej kąpieli wodnej. Dodać ksylitol, ziarna wanilii, mleko, skórkę pomarańczową, przyprawy i sól. Wszystkie składniki podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Gdy masa przestygnie dodać zmielone siemię lniane i dokładnie wymieszać.
Po wykonaniu wszystkich czynności należy do miski przesiać mąki oraz sodę , dodać również wiórki i dokładnie wszystko wymieszać, do całkowitego połączenia się suchych składników.
Do dużej miski przesiewam mąki i proszek do pieczenia, dodaję wiórki kokosowe. Całość mieszać.
Następnie do ostudzonych już mokrych składników dodać startą marchewkę, ananasa i orzechy, dokładnie mieszając. Po tych czynnościach całość połączyć z suchymi składnikami. Mieszać do momentu połączenia się wszystkich składników.
W szklance należy zalać 1 łyżeczkę octem. Tak uzyskaną pianę należy wlać do masy ciasta i mieszać znów do całkowitego połączenia się składników.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez około 50 minut. Upieczone ciasto wystudzić.
Krem: Wszystkie składniki zblendować do momentu uzyskania jednorodnej konsystencji mieszaniny. Jeśli krem będzie zbyt gęsty dodać niewielką ilość mleka.
Ostudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem.
Życzę smacznego!
Komentarze