Zdrowsza wersja słodkości

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis ten spowodował totalną zmianę wyobrażeń na temat słodkości. Alternatywą dla tradycyjnych słodkości , są ciasta w wersji dużo zdrowszej, na bazie wysoko-odżywczych składników o zmniejszonej zawartości kalorii

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki potrzebne do sporządzenia ciasta:

    - 300 g marchewki, startej na tarce o grubych oczkach
    - 150 g pokrojonego w małą kostkę świeżego ananasa

    - 120 ml oleju kokosowego
    - 150 g ksylitolu
    - 200 ml mleka

    - 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
    - 150 g mąki gryczanej
    - 150 g mąki kukurydzianej
    - 50 g mąki ziemniaczanej

    - 1 1/2 łyżeczki cynamonu
    - 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    - 50 g wiórków kokosowych
    - 120 g posiekanych orzechów włoskich
    - skórka starta z 1 pomarańczy
    - 1 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
    - 1/2 laski wanilii
    - 1/3 łyżeczki soli himalajskiej

    Składniki potrzebne do sporządzenia kremu:

    - 350 g ugotowanej ciecierzycy
    - 145 g masła orzechowego
    - 160 g syropu klonowego
    - ok. 80 ml mleka roślinnego
    - 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    - skórka starta z 1 pomarańczy
    - szczypta soli

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zdrowsza wersja słodkości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na samym początku należy rozpuścić olej kokosowy w przygotowanej wcześniej kąpieli wodnej. Dodać ksylitol, ziarna wanilii, mleko, skórkę pomarańczową, przyprawy i sól. Wszystkie składniki podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Gdy masa przestygnie dodać zmielone siemię lniane i dokładnie wymieszać.

    Po wykonaniu wszystkich czynności należy do miski przesiać mąki oraz sodę , dodać również wiórki i dokładnie wszystko wymieszać, do całkowitego połączenia się suchych składników.

    Do dużej miski przesiewam mąki i proszek do pieczenia, dodaję wiórki kokosowe. Całość mieszać.

    Następnie do ostudzonych już mokrych składników dodać startą marchewkę, ananasa i orzechy, dokładnie mieszając. Po tych czynnościach całość połączyć z suchymi składnikami. Mieszać do momentu połączenia się wszystkich składników.

    W szklance należy zalać 1 łyżeczkę octem. Tak uzyskaną pianę należy wlać do masy ciasta i mieszać znów do całkowitego połączenia się składników.

    Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez około 50 minut. Upieczone ciasto wystudzić.

    Krem: Wszystkie składniki zblendować do momentu uzyskania jednorodnej konsystencji mieszaniny. Jeśli krem będzie zbyt gęsty dodać niewielką ilość mleka.

    Ostudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem.
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować