Walentynkowe słodkości Walentynkowe słodkości

  • wyświetlono: 934 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Polecam oryginalny smak tego deseru- kakaowy z kremem śmietankowym..., wszystko ukryte w czerwonym kolorze...

PolskaGotuje
  • 6 porcje
  • Średni

Składniki

CZERWONY BARWNIK W ZELU:
- mąka pszenna luksusowa: 250 gramów
- mąka krupczatka: 50 gramów
- cukier - ciasto: 170 gramów
- kakao w proszku: 30 gramów
- jajka cale: 2 sztuki
- masło: 170 gramów
- maślanka: 220 mililitrów
- cukier waniliowy (całe opakowanie): 1 opakowanie
- ocet winny biały: 1 łyżka
- soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
- proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
- czerwony barwnik w żelu: 0.5 łyżeczki
- skórka cytrynowa: 0.5 łyżeczki
- mascarpone: 250 gramów
- śmietana 36%: 250 mililitrów
- cukier puder: 3 łyżki
- likier: 2 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Walentynkowe słodkości Walentynkowe słodkości

  • 1. Przygotować formę na muffinki (12) i blaszkę na ciasteczka. Blaszkę wyłożyć papierem i narysować kołka o średnicy 4 i 6 cm.
    Mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski. W drugiej misce ubić masło na krem, dodać cukier i cukier waniliowy, po jednym jajku. (Ja dodałam tylko żołtka, a białka ubiłam oddzielnie z 2 łyżkami cukru). Do maślanki dodać czerwony barwnik, zamieszac.
    Do masy jajecznej dodawać na przemian makę i maślankę z barwnikiem. Jako pierwsza zacząć dodawać mąkę i skonczyć również na mące.
    Do szklanki wlać ocet, dodać sodę i wymieszać. Powstałą pianę dodać do ciasta. Jesli ciasto jest za gęste dodać trochę maślanki, a gdy za rzadkie trochę mąki. ciasto nie powinno się rozlewać jak nałożymy je na blaszkę.

    Napelnić papilotki muffinek do 2/3 wysokosci i piec 25 min w 190°. Następnie rozprowadzić ciasto na narysowanych kołkach. Mi wyszło 12 ciasteczek - 4 cm ( jedna blaszka ) i 8 ciasteczek 6 cm( druga blaszka). Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Całkowicie ostudzić.

    Masa kremowa na 6 cupcakes i 10 przekladanych ciasteczek.

    Ubić śmietanę z cukrem, jak osiagniemy konsystencję ciasta nalesnikowego dodać porcjami mascarpone a potem likier i ubic do odpowiedniej konststencji.
    Zostawić babeczki w papilotkach, poczekać aż ostygną, ja je zrobiłam wieczorem a skonczyłam rano. Każdą babeczkę udekorować masą kremową według gustu. Z kilku ciasteczek wyciąć serduszka, inne pozostawić okrągłe. Między dwa ciasteczka rozprowadzić szprycą krem. Posypać cukrem pudrem lub czerwonymi okruszkami.
  • 2.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

konkurs_deser

Komentarze

Podobne przepisy

Walentynkowe serduszka

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Walentynkowe serduszka

Chyba nie ma nic bardziej romantycznego...

deser walentynkowy

Dodane przez: viki2903

Deser walentynkowy

Niezawodny deser na Walentynki...

serduszka

Dodane przez: mariola1972

Walentynkowe serduszka

Deser walentynkowy to uczta smaku,...

pyszny deserek

Dodane przez: PolskaGotuje

deser walentynkowy

troche słodyczy czemu nie:) tym...

Walentynkowe przysmaki

Dodane przez: agatka0_14

Walentynkowe przysmaki

Taki deser na walentynkowy wieczór...

Torcik:)

Dodane przez: Misia1730

Torcik Walentynkowy :*

Nie duży torcik walentynkowy stworzony...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE