Zapiekany Por

4.49 (149 ocen)

  • 45 min

Pyszny dodatek do obiadu. Najlepiej smakuje z ziemniaczkami i gulaszem.

  • 45 min

Składniki:

  • 3 średnie pory
    300 ml śmietany
    masło
    100 g startego żółtego sera
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekany por - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1xudxyq 1. Oczyszczamy pory odcinamy zielona część i kroimy w niewielkie krążki ok. 0,5 cm
  • image-0pg5nqh 2. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy pora chwile smażymy. Następnie przykrywamy i dusimy do miekkośći
  • 3. Gdy por jest już miękki wlewamy śmietanę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chwile gotujemy. Następnie dodajemy połowę sera mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Resztą sera posypujemy po wierzchu.
  • image-0ue364n 4. Zapiekamy ok 15-20 minut w piekarniku w temp. 200 st C
    SMACZNEGO

Porady

Jeśli nie masz wystarczającej ilości śmietany możesz dodać mleka ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować