Nadziewane ziemniaki

4.5 (173 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ziemniaczki nadziewane mięsem mielonym i warzywami ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
    pół papryki czerwonej, żółtej i jedna czwarta zielonej
    1 cebula czerwona
    1 ząbek czosnku
    1 puszka pomidorów
    sól pieprz do smaku
    1 mała cukinia
    dwie łyżeczki mieszanki ziół (oregano, bazylia, tymianek, majeranek)
    olej do smażenia
    4 duże ziemniaki
    troche masła
    ser żółty starty
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nadziewane ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. i wkładamy ziemniaki pieczemy ok 1-1,5 do miękości.
  • image-14qr61r 2. Wszystkie warzywa kroimy w małą kostke i podsmażamy na patelni bez cukini.
  • image-0e5loif 3. Następnie dodajemy mięso mielone smażymy ok 10 min i dodajemy cukinie.
    Smażymy kolejne 5 min i dodajemy pomidory z puszki i przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem. wszystko gotujemy ok 20 min mieszając co jakiś czas.
  • image-1w0kqrq 4. Gdy ziemniaki są już miękkie wyciągamy z piekarnika i kroimy na pół i wyciągamy środek. Miąższ ziemniaków dajemy do miseczki i mieszamy z masłem i serem żółtym.
  • image-210kxjl 5. Następnie nadziewamy ziemniaki przygotowanym wcześniej mięskiem i przykrywamy ziemniakami mieszanymi z masłem i serem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20 min. Podajemy z sałatką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować