Pyszne ziemniaczki nadziewane mięsem mielonym i warzywami ;)
2 godz.
Składniki:
400 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
pół papryki czerwonej, żółtej i jedna czwarta zielonej
1 cebula czerwona
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów
sól pieprz do smaku
1 mała cukinia
dwie łyżeczki mieszanki ziół (oregano, bazylia, tymianek, majeranek)
olej do smażenia
4 duże ziemniaki
troche masła
ser żółty starty
Nadziewane ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. i wkładamy ziemniaki pieczemy ok 1-1,5 do miękości.
2.Wszystkie warzywa kroimy w małą kostke i podsmażamy na patelni bez cukini.
3.Następnie dodajemy mięso mielone smażymy ok 10 min i dodajemy cukinie.
Smażymy kolejne 5 min i dodajemy pomidory z puszki i przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem. wszystko gotujemy ok 20 min mieszając co jakiś czas.
4.Gdy ziemniaki są już miękkie wyciągamy z piekarnika i kroimy na pół i wyciągamy środek. Miąższ ziemniaków dajemy do miseczki i mieszamy z masłem i serem żółtym.
5.Następnie nadziewamy ziemniaki przygotowanym wcześniej mięskiem i przykrywamy ziemniakami mieszanymi z masłem i serem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20 min. Podajemy z sałatką
Komentarze