Nie ma to jak domowe zapiekani.Są pyszne i chrupiące. Polecam :-)
Składniki:
1 długa bagietka ok.60cm
15-20dag ser żółty-do wyboru
5-6 większych pieczarek
1 mała czerwona cebula lub pół większej
masło do posmarowania bagietki
przyprawa do pizzy
Tradycyjne zapiekanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.Obrane pieczarki kroimy w plasterki.A cebulę w piórka.
2.Bagietkę kroimy w poprzek na trzy części a potem każdy kawałek wzdłuż.Układamy jedna przy drugiej na blaszce od piekarnika.(pod spód podkładamy papier do pieczenia)
Każdą smarujemy masłem i posypujemy przyprawą do pizzy.
Na wierzch układamy pieczarki.Następnie cebulę i posypujemy obficie serem.
3.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C (grzanie góra-grill-dolna półka)i pieczemy około 10 minut.Do rozpuszczenia się sera i lekkiego zarumienienia się bagietki.
4.Wyjmujemy i podajemy z ulubionymi dodatkami.Ja polałam ketchupem.
Komentarze