Zapiekanka z pora i cukinii

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Zapiekanka inna niż wszystkie, powstała tak naprawdę przypadkiem, gdy nie wiedziałam co zrobić z cukinii i myślę że idealnie nadaje się na konkurs_zapiekanki2.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 4 małe cukinie
    1 duży por
    3 jaja
    1 opakowanie sera feta ok 200g
    3 łyżki kaszy manny
    2 łyżki otrąb żytnich
    1 łyżka siemienia lnianego
    1 pęczek natki pietruszki
    sól do smaku
    pieprz czarny do smaku
    papryka słodka do smaku
    ketchup ostry do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z pora i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa i suche składniki. 1. Na początek wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Następnie cukinie zetrzeć ( ze skórką) na tarce na dużych oczkach i odcisnąć wodę, potem dodać pora pokrojonego w krążki. Następnie dodać pokruszony ser feta. Kolejną czynnością będzie dodanie siemienia lnianego, kaszy manny i otrąb żytnich, doprawienie przyprawami i wymieszanie z posiekaną natką pietruszki i jajkami.
  • Zapiekanka przed zapieczeniem 2. Następnie przełożyć dokładnie wymieszaną masę zapiekankową do naczynia żaroodpornego i zapiec przez godzinę w 180 stopniach. Podawać z ketchupem.

Porady

Naczynie żaroodporne można lekko natłuścić przed wyłożeniem masą zapiekankową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować